fredag 7 oktober 2011

Folding Card

Idag tänkte jag visa hur jag gjort ett kort som kallas Folding Card. Jag har hittat beskrivningen på StampARTic. Jag har haft denna vikning sparad ett tag men då jag ville få köpt en MS-stans punch around the page innan jag testade det så har den fått ligga.

Nu köpte jag mig äntligen en sån stans för ett tag sedan så då har jag fått pröva denna fina kortvikning som verkligen blev underbar!

Det enda man skall tänkta på om man vill göra denna kortvikning och ska stansa runt kanten med en MS-stans är att dessa stansar är i princip omöjliga att stansa med i ett vanligt cardstock då de är för tjocka. Jag har därför valt ett fint dubbelsidigt papper i en tunnare variant.


Jag ska försöka leda er igenom alla olika steg så nu kör vi!

  • Välj ut ett fint papper i storlek 12" x 12".
  • Biga vid 3" på alla fyra sidor och vik till bigningarna. Nu ska ditt papper se ut såhär.........


Nu tar du och mäter ut mitten på den innersta fyrkanten med en lite prick. Sedan viker du varje hörn in mot denna prick så att du får detta utseendet.........Om du nu vill göra en fin kant med en MS-stans punch around the page så är det nu du ska göra detta. När detta sedan är gjort viker du in de två trekanterna som blivit jämte hörnen så att kortet får sitt utseende........Här är en närbild på hur hörnet ska vikas.......Nu ska vi göra låsningen till kortet.

  • Ta ett papper 12" och skär en valfri tjocklek på en smal remsa.
  • Välj ut ett fint band och limma på


Nu tar man ett nytt smalt papper som är något mindre och limmar över detta så att den blir fin. Denna gång har jag inte gjort något åt kanterna men självklart kan man även här stansa en fin kant.

När det är gjort tar man och fäster dubbelhäftande tejp på insidan av den del som ska vara bak på kortet och fäster den.

När det är gjort ser kortet ut såhär när det är öppet......Jag har även här chalkat kanterna med Distress och satt dit ett stansat papper i mitten på kortet och chalkat.

När kortet är lite mer stängt ser det ut såhär.........


....och helt stängt får denna fina vikning detta utseendet.........

Baksidan ser då ut såhär när låsningen är fastlimmad....Storleken på kortet ihopviket blir 15 x 15 cm vilket jag tycker är lite stort för min smak. Jag håller därför på med två sådana här kort till där jag ändrat måtten till att passa en annan storlek där man kan stansa runt kanten med MS-stansen. Dessa mått är istället:

  • 21,6 x 21,6 cm
  • Biga vid 5,4 cm på alla fyra sidor.
Kortet blir då ungefär 11 cm i storlek vilket är en storlek jag oftare jobbar med.

Hoppas ni orkat läsa hela förklaringen och att ni orkar er på att pröva. Är enkelt och snabbt att vika till och blir väldigt fint!!

5 kommentarer:

Stort tack för att du tar dig lite tid att lämna en kommentar, det förgyller min dag och uppskattas massor =)